VANLIGE SPØRSMÅL OM SOLKREM

På pakningene står det kun UVA, beskytter ikke solkremen også mot UVB?

Når en solkrem er merket med faktor 10-20-30 etc. er det alltid beskyttelse mot UVB den angir. I følge EUs nye anbefalninger som kom for noen år siden, så skal en solkrem også inneholde beskyttelse mot UVA. Beskyttelsen mot UVA skal være en tredjedel av det solkremen beskytter mot UVB. Om man da tar faktor 30, så skal den altså ha solfaktor 30 mot UVB og en tredjedel av det (altså 30/3=10) skal den ha som beskyttelse mot UVA. Det er lettere og fremkalle beskyttelse mot UVB enn mot UVA. Om et produkt oppfyller EUs krav om også å ha beskyttelse mot UVA, så kan man trykke en spesiell logo på forpakningen (UVA i en sirkel). Denne viser da at man oppfyller EUs anbefalninger om en 3-dels beskyttelse mot UVA.

Hva er UVA og UVB?

Når solens stråler når jorden inneholder den både UVA og UVB stråler.

Det er hovedsakelig UVB-stråler som gir opphav til en brunfarge i huden, mens UVA-strålene, har en lengre bølgelengde og trenger dypere inn i huden og kan bla bidra til for tidlig aldring av huden.

De solkremene vi bruker behøver altså å beskytte både mot UVA og UVB stråling.

Hva er forskjellen mellom et fysisk og et kjemisk filter?

Forskjellen mellom disse filtrene er at de har ulike måter å ”filtrere” bort UV-strålingen fra huden. Fysisk filter, med f.eks. titanoksid, består av små partikler som reflekterer bort UV-strålingen. I kjemiske filter tar molekylene opp(absorberer) UV-strålingen og omvandler den til uskadelig stråling, dvs. det skjer en kjemisk reaksjon.

Jeg har lest at solkrem kan være kreft fremkallende, stemmer det?

Det finnes studier som viser til en mulig forbindelse mellom solkrem med kjemisk filter og kreft. Dette gjelder da ikke solkrem med fysisk filter. Solkrem med kjemiske filter tas opp av kroppens organer, mens fysisk filter legger seg som en hinne utenpå huden.

Inneholder solkremen sinkoksid?

Sinkoksid ble i 2009 forbudt og bruke som UV-filter. Før den tid inneholdt solkremer med fysisk filter oftest både sinkoksid og titanoksid. Når det i 2009 ble forbudt med sinkoksid var det derfor mange produkter som forsvant fra markedet.

Er titanoksid godkjent som UV-filter?

Ifølge EUs regler er det kun et begrenset antall stoffer som kan brukes som UV-filter i solbeskyttelses produkter. Det er i dag 26 stk UV-filter som er tillatt, titanoksid er en av disse 26.

Inneholder produktene nano teknikk?

- Titanoksid finnes med og uten nanopartikler. Det er størrelsen på titanoksidets partikler som avgjør om de kalles nano eller ikke.
- Ca 98% av konvensjonell kosmetikk med titanoksid inneholder nanopartikler.
- Titanoksid med nanopartikler er billigere og bruke enn titanoksid uten nanopartikler. Derfor er Eco Cosmetics økologiske solkremer noe dyrere.
- Nanopartikler er betegnelsen på stoffer hvor bestanddelene er ekstremt små, mellom 0,1-100 nanometer(milliards meter). Del et hårstrå i 50 000 ganger så får du størrelsen på en nanopartikkel.

Hvor kommer titanoksiden i produktene fra?

Titanoksiden som blir brukt i Eco Cosmetics serien kommer fra Finland.

Aluminiumhydroksid står oppført i ingredienslisten, er ikke aluminium farlig?

Aluminiumssalter blir brukt i deodoranter, og mistenkes for å være farlig. I Eco Cosmetics solkremer er det brukt aluminiumoksid(et mineral) som ikke er farlig for huden, og ikke er det samme som aluminiumssalter. Aluminiumoksid fungerer som et hjelpemiddel i fremstillingen av titanoksid, og solkremene inneholder< 0,2 %.

NB!

I ingredienslisten på solkrem eskene står det oppført aluminiumhydroksid, dette er en feil og det skulle egentlig stått aluminiumoksid. Dette er et mineral og hentet fra leire. Aluminiumoksid fungerer som et hjelpemiddel i fremstillingen av titanoksid og i sluttproduktet vil det være minimalt eller ingen aluminiumoksid tilstede, men kun sluttproduktet korund. Det finnes ingen ingrediensnavn for korund (som er denne prosessen ved fremstilling av titanoksid(fysisk filter) slik at på alle fremtidige esker vil det stå alumina (corundum )i ingredienslistene.

Hvordan kan solkremene være vannfaste om de ikke inneholder kjemikaler?

Det er oljene i solkremen som gjør den vannfast.

I innholdsfortegnelsen står det at produktene inneholder parfyme, hvorfor det?

Solkremene inneholder naturlige essensielle oljer. Dette må deklareres som parfyme i innholdsfortegnelsen. De inneholder ingen syntetiske fargestoffer, duftstoffer eller konserveringsmidler.

Det finnes 4 forskjellige produkter med solfaktor 30. Hva er forskjellen på disse?

Solkrem med solfaktor 30:
Kan gi en umiddelbar melkehvit hinne på huden når man smører den inn, men som absorberes raskt.

Tonet solkrem med solfaktor 30:
Er tonet for å gi noe farge, kan brukes til hele kroppen

Sololje spray med faktor 30:
I forhold til solkremene man smører på, er dette en olje man sprayer på huden.

Ansiktsgele med faktor 30:
En transparent gele som er lett og påføre og raskt trekker inn i huden, brukes til ansikt.

Kan man bruke solkremene på barn?

Ja, solkremene er også anbefalt til barn.

Om alle solkremene er anbefalt til barn, hvorfor er det da en spesifikk solkrem til barn?

Solkremen til barn inneholder andre essensielle oljer(aprikosolje) og har derfor en mildere duft.

Solkremen med faktor 50+ er lett tonet, vil den da sette flekker på hvite klær?

Nei, men det er viktig at man smører seg godt inn og ikke tar på klærne med en gang. La kremen trekke godt inn i huden slik at klærne ikke kan missfarges.

Kan man bruke leppebalsam med solfaktor også på nese, ører og kinn?

Ja, leppebalsam med solfaktor 30 er utmerket til å bruke på huden.

Hva gir farge til de tonede produktene?

Fargene i de tonede kremene til Eco Cosmetics er jernoksider,(samme som finnes i mineralsminke som f.eks i Bare minerals ID )

Hvordan selvbruningskremen fungerer.

Kremen inneholder DHA (Dihydroxyacetone), et stoff som finnes naturlig i ulike sukkerarter. Dette stoffet trekker inn i det øverste hudlaget, også kalt hornlaget, som hovedsakelig består av døde hudceller. DHA reagerer med aminosyrer i hornlaget og gjør at huden blir brun/farget.

Man kan gjerne skrubbe kroppen før påføring for å oppnå så bra resultat som mulig da det gjør at hudens hornlag er så jevnt som mulig.

Effekten på huden holder seg fra noen få til opptil flere dager og det er viktig å fortsette påføring av kremen ytterligere for at fargen skal bestå.

Selvbruningskremen inneholder ikke solfaktor og vil ikke ha en beskyttende effekt mot solens skadelige stråler.